Istoria goblenului

Goblenul este o tapiserie, broderie, țesătură artistică făcută din fire colorate prin împunsături ale acului de cusut într-o pânză specială, caroiată, ce se realizează după o fotografie și care este prelucrată în așa manieră încât fiecare punct de goblen să redea cât mai precis, ca poziționare și nuanță, un pixel din acea fotografie. 

Cu o istorie în spate de peste cinci secole, goblenul a apărut în Franța, fiind astfel denumit după produsele manufacturii Gobelins, un centru francez de artă decorativă, produsele fiind menționate în prima parte a secolului al XV-lea, când doi frați, Jean și Philibert Gobelin, au înființat la periferia Parisului o fabrică de vopsitorie.

Prin secolul al XVII-lea, goblenurile au fost schimbate radical de către Regele Henry al IV-lea al Franței care a transformat atelierul fraților Gobelin într-o fabrică de tapiserie. 

Cunoscut și sub denumirea de ,,pictură cu acul”, goblenul sau tapiseriile de Gobelins au redat de-a lungul timpului subiecte mitologice și istorice, dar și motive vegetale sau transpuneri după tablouri celebre.

Treptat, istoria goblenului a căpătat o și mai mare amploare odată cu apariția războiului de țesut mecanic, creat de inventatorul francez, Joseph Marie Jacquard, pe la începutul anilor 1800, care venea să simplifice foarte mult procesul de realizare a textilelor și, implicit, pe cel al goblenurilor.

Dacă la începuturi originea istorică a goblenurilor, tapiseriilor răspundea nevoii de a decora pereții sau de a îmbunătăți senzația termică din încăperi, tapiseria a devenit treptat un element decorativ răspândit în întreaga lume. Înțeleasă ca formă de artă, tapiseria amestecă atât talentul pictural al artistului care a realizat desenul pregătitor, sau desenul animat, cât și al meșterului, care urma să realizeze tapiseria/goblenul propriu-zis. 

În Europa, arta tapiseriei s-a dezvoltat începând cu secolul al XIV-lea și a atins apogeul în Renaștere. Pe lângă valoarea lor artistică, tapiseriile erau căutate în castele, biserici, casele nobiliare, ca izolatori termici: de fapt, atârnate pe pereți, făceau posibilă încălzirea încăperilor care altfel ar fi fost prea mari și prea reci.

Cel mai probabil, tapiseriile timpurii erau pur și simplu pânză groasă atârnată pe pereți (precum draperiile) sau întinsă pe podea (precum covoare). De-a lungul timpului, au încorporat decor și materiale scumpe (aur, argint, mătase), devenind obiecte de lux și opere de artă autentice.

În secolul al XIX-lea, pictura a înlăturat tapiseria ca expresie artistică și decorativă, însă de la mijlocul acestui secol, arta tapiseriei a reapărut, profitând de materiale și tehnici moderne de fabricație.

O artă înrudită cu tapiseria, dar în loc de a fi țesută este cusută pe pânză cu acul, goblenul, deși un clasic, a dăinuit în timp și își găsește și astăzi cu ușurință locul într-o lume modernă.

În afară de goblenurile clasice, reproduceri după picturile lui Claude Monet sau Van Gogh, era digitalizată în care trăim ne permite să înrămăm o bucățică de istorie în imagini digitale printate pe o pânză de tablou, gata de cusut într-un goblen care să dea o notă aparte căminului nostru. 

De la un goblen în stil clasic, la fotografii cu cei dragi, imagini sau poze care ne reprezintă, orice stil am alege, goblenurile sunt o creație de artă durabilă de care se vor bucura generații la rând și vor aminti de persoana care le-a cusut. 

Dacă te afli în căutarea celei mai potrivite rame pentru goblenul tău te așteptăm la Rame Tablouri Craiova să-i alegem împreună finisajul, forma care să se plieze pe personalitatea ta și a căminului tău!

Distribuie articol

Leave a Comment

Call Now Button
×

Hello!

Click one of our contacts below to chat on WhatsApp

×