Incursiune în Istoria ramelor pentru tablouri

Rame Tablouri Craiova vă invită la o incursiune prin istoria ramelor pentru tablouri pentru a urmări evoluția în timp a acestora și a descoperi puterea tablourilor de a transforma instantaneu un spațiu mai puțin primitor într-unul de efect.

De-a lungul timpului umanitatea s-a preocupat să exprime frumosul prin artă și să se înconjoare de picturi, portrete, tablouri cu imagini, care să aducă mai multă vitalitate în viața ei. Este în natura noastră umană să alegem să trăim înconjurați de frumos, să transmitem emoții, să creăm stări de spirit, fără a avea nevoie neapărată de cuvinte. Iată de ce tablourile sau înrămarea unor lucrări care ne definesc pot reprezenta modalitatea perfectă de a exprima cine suntem și care este povestea noastră.

La momentul apariției ramelor, acestea jucau un rol cheie, venind să întregească opera propriu-zisă și să armonizeze totul din punct de vedere al cadrului arhitectural al operei de artă. Astăzi, accentul ramelor cade pe completarea tablourilor pe care le încadrează. 

Atunci când au fost făcute pentru prima dată ramele, materialele destinate creării lor erau cu totul diferite față de materialele utilizate în ziua de astăzi pentru crearea ramelor.

Apariția primelor rame, conform anumitor surse, s-a produs în interiorul mormintelor egiptene și își au originea în anii 200 înainte de Hristos. Interesul pentru acest domeniu și cercetările efectuate au condus în timp la găsirea unor rame cu o vechime și de peste patru mii de ani.

Ramele pentru tablouri datează încă din perioada Egiptului antic și a grecilor, perioadă în care erau folosite în picturi, pe ceramică și pe pereți pentru a crea secțiuni de scene. Se presupune că una dintre cele mai vechi rame fizice datează din anii `50 -`70, și anume, rama de lemn și portretul interior, ambele fiind găsite într-un mormânt egiptean care și-au conservat starea aproape perfectă.

Dacă în trecut rolul ramelor era unul pur decorativ, ramele fiind întrebuințate ca parte a decorului bisericii, spre exemplu, ramele pentru tablouri cu rol decorativ folosite pentru decorarea locuinței sau a unui spațiu ambiental au fost introduse mult mai târziu. 

Inițial, rama preceda opera de artă  – cu alte cuvinte, se construia mai întâi rama pentru tablou, iar abia ulterior se crea tabloul sau pictura după dimensiunile ramei. 

Prima ramă descoperită în Egipt era realizată din lemn, iar această practică a folosirii lemnului în construcția ramelor a continuat să dăinuiască până în zilele noastre.

 Traversând prin timp, facem o incursiune în secolul al XVI-lea unde observăm că ramele erau făcute din stejar, până în momentul în care pinul a început să câștige treptat teren în fața stejarului, devenind astfel popular în secolul al XVII-lea datorită ușurinței și maleabilității sale în confecționarea ramelor.

Sculptarea detaliilor pe rame și a modelelor complicate începea să devină tot o mai mare provocare, motiv pentru care, producătorii de rame trebuiau să găsească alte soluții. Acesta este motivul pentru care papier-mâché a fost folosit pentru prima dată în secolul al XVII-lea, ceea ce a permis un aspect mai decorativ prin simpla presare a modelelor pe rame. 

Mai târziu, în Perioada Renascentistă, pentru înrămarea portretelor monarhilor și a altor nobili, tipurile de rame și materialele folosite începeau să fie direct legate de bogăția și puterea celor reprezentați în tablouri.

Cu cât mai complicat era de efectuat realizarea ramei pentru tablou, cu atât mai puternic și mai respectat era cel reprezentat în tablou. În crearea acestor rame nobile, se utilizau adesea materiale prețioase sau erau fabricate din nuc, abanos, carapace de broască, inserție din fildeș.

În zilele noastre, într-o lume agitată și tumultoasă, tablourile au rolul de a contribui la crearea spațiului perfect de relaxare. O ramă bine aleasă pentru un tablou la Rame Tablouri Craiova, indiferent că este o ramă de lemn, plastic sau metal, va fi o ramă care inspiră, care spune o poveste și va transmite mereu emoții, redând ceva din personalitatea noastră!

 

Distribuie articol

Leave a Comment

Call Now Button
×

Hello!

Click one of our contacts below to chat on WhatsApp

×